DIY Buat Telur Masak Pindang Mudah Dan Sedap | Telur pindang merupakan buah tangan wajib bagi majlis perkahwinan di negeri Johor satu ketika dahulu . Kini , sudah tidak ramai yang menggunakan telur pindang sebagai buah tangan ( doorgift ) mungkin disebabkan oleh kesukaran untuk menyediakannya ataupun resepinya sudah makin dilupakan .
Telur pindang dihasilkan menggunakan ramuan pelbagai jenis daun dan pelbagai jenis rempah untuk hasilkan rasa dan warna yang menarik . Di samping itu , pembuatan telur pindang juga mengambil masa 3 hari supaya aroma dan rasanya benar-benar meresap ke dalam telur .
Berikut adalah Resepi Buat Telur Pindang Mudah Dan Sedap langkah demi langkah dalam jumlah yang besar terutama untuk majlis perkahwinan supaya mudah untuk anda mencubanya .
telur
Daun manggis
Daun jambu batu
Daun serai
Serai
Daun lengkuas
Daun senduduk
Daun kari
Daun salam
Daun mengkudu
Daun kunyit
Kulit bawang merah kecik
Daun jambu batu
Daun serai
Serai
Daun lengkuas
Daun senduduk
Daun kari
Daun salam
Daun mengkudu
Daun kunyit
Kulit bawang merah kecik
taburkan garam
letak telur berselang daun .
buat 3 lapisan .
Bahan-bahan untuk dikisar .
Setiap layer bubuh ramuan-ramuan yang di kisar tadi .
Tutup telur dengan semua daun yang ada .
Bubuh air sampai paras telur
Masak menggunakan api kecik selama 3 hari
Masak menggunakan api kecik selama 3 hari
Buka selepas 3 hari 3 malam .
Tips :
Rempah kari, asam jawa dan bawang-bawang tu tak payah letak pun tak apa kalau untuk makan sendiri .
cuma kulit bawang je yang penting
dan lagi 1 jangan letak daun manggis banyak sangat nanti pahit rasanya .
memang warna telur akan jadi cantik.
Cuka digunakan untuk jadikan telur pindang tahan lama .
0 comments