Monday, September 5, 2016

DIY Buat Jem Kacang Sendiri Di Rumah


DIY Buat Jem Kacang Sendiri Di Rumah Suka makan jem kacang dengaan roti ? Chinta sangat suka jem kacang . Selalunya Chinta cuma calit dengan jari dan terus masuk mulut . Jem kacang ni selain boleh sapu pada raoti , juga boleh dibuat biskut , ais krim , sos dan sebagainya .



DIY Buat Jem Kacang Sendiri Di Rumah


Cara Mudah Buat Jem Kacang


Jem kacang ni sebenarnya anda boleh buat sendiri di rumah . Kelebihan buat sendiri ni , kita boleh tambah apa sahaja bahan yang kita mahu . Kita pun boleh dapatkan rasa yang kita mahu . Mungkin nak letak perasa vanilla , nak letak perasa kayu manis dan lainnya . 


DIY Buat Jem Kacang Sendiri Di Rumah


Proses nak hasilkan jem kacang ni , pembaca boleh saja ikut langkah - langkah di bawah ni .
  1. Dapatkan kacang tanah ( tiada kulit ) yang sudah siap dipanggang .
  2. Kisar kacang tanah hingga halus .
  3. Ambil sedikit kacang tanah yang sudah dikisar dan kepal menjadi bebola .
  4. Kisar lagi sehingga menjadi pes kacang dan mengelurakan minyak .

Mudah saja kan . Apa kata pembaca cuba resepi jem kacang ini .
Load disqus comments

0 comments